Architect met mooie schoentjes

studio LL The Single Mama

schoentjes The Single mama Studio LLEllen Smit is bijna dertig, moeder van Jelte (2) en studeerde ooit cum laude af als bouwkundige. Ze werkte tot een jaar geleden nog als architect. Die functie heeft ze inmiddels ingeruild: ze is nu de trotse eigenaar van Studio LL, een shop met schoentjes voor de allerkleinsten. Spijt? Volgens The Single Mama heeft Ellen dat geen moment, met veel passie vertelt ze me over haar werk.

Studio LL verkoopt handgemaakte babyschoentjes en accessoires zoals speenkoorden en luieretuis. Een studie bouwkunde komt misschien toch ook in deze business nog wel een beetje van pas bij het ontwerpen en in elkaar zetten van de handgemaakte babyschoentjes. De schoentjes zijn verkrijgbaar voor de allerkleinsten tot 18 maanden. wie wil er nou niet leren lopen op deze kunstwerkjes?schoentjes The Single mama Studio LL

Handgemaakt en origineel

Ellen heeft een passie om zelf kleding te maken. Haar zoontje Jelte boft maar met zo’n handige mama! Na haar zwangerschapsverlof hervatte ze haar baan als architect, maar het idee van haar eigengemaakte kleding verkopen bleek in haar hoofd rondspoken. Deze dromen werden concreter toen ze op zoek moest naar een goed schoentje voor Jelte om op te leren lopen. Slofjes of schoentjes die echt goed blijven zitten kon ze niet vinden. Daar wist Ellen wel raad mee, ze is ze zelf gaan maken: “Met succes, ik kreeg steeds vaker vraag waar ik die leuke schoentjes toch gekocht had en toen begon het te kriebelen. Zou ik dan hiermee een webshop kunnen opzetten? Kan ik er ook wat geld mee verdienen?” Ellen besloot ervoor te gaan; met een startersuitkering van het UWV heeft ze haar droom verwezenlijkt.

schoentjes The Single mama Studio LLHeadquarters is Homequarters

Het starten van een eigen bedrijf brengt veel papierwerk met zich mee. “Ik ben begonnen met een bedrijfsplan maken, dit was ook een vereiste van het UWV. Het maakte inzichtelijk voor me wat er allemaal bij komt kijken, welke prijs ik de schoentjes kon geven en wat ik allemaal moest regelen. Daarna registreerde ze een domeinnaam want voor je het weet is die ingepikt door iemand anders. “Ik heb alles zelf gedaan, van het ontwikkelen van een huisstijl tot foto’s maken en inrichtin van de webshop. En natuurlijk een voorraad schoentjes maken. Dit kostte me ongeveer vijf weken. De shop run ik in mijn eentje vanuit de zolderkamer thuis. Die heb ik ingericht als mijn naaiatelier annex Headquarters.”

Studio LL

De naam Studio LL heeft ze gekozen vanwege de veelzijdigheid: “Ik kan hier alle kanten mee op, ik kan me namelijk voorstellen dat ik mijzelf schoentjes The Single mama Studio LLontwikkel de komende jaren en misschien uiteindelijk de babyproducten wel op de achtergrond raken. Je weet maar nooit. Daarnaast sluit ik ook niet helemaal uit dat ik ooit weer wat meer met architectuur wil doen. Deze bedrijfsnaam geeft daar alle mogelijkheden toe. LL staat voor Ellen. Vanaf de middelbare school ondertekenende ik alles al met LL in plaats van Ellen.”

Helemaal zelf

Het leukste aan haar werk vindt Ellen de waardering voor haar producten: “Het geeft een enorme kick dat mensen mijn producten leuk vinden en dat ik echt mijn eigen geld verdien. Dat is echt totaal anders dan voor een baas werken en elke maand je geld op je rekening gestort krijgen!” Ook het feit dat ze veel meer bij Jelte is is natuurlijk een groot pluspunt.

A little help

Een zelfstandig ondernemer mag niet klagen als de zaken goed gaan. Toch is dat natuurlijk pittig als je alles in je eentje doet. Ellen loopt hier nu een beetje tegenaan en is voorzichtig om zich heen aan het kijken naar hulp. “Op dit moment ligt voor mij de grootste uitdaging om het niet te druk te krijgen en mezelf over de kop te werken. Het is super dat zoveel mensen mijn shop weten te vinden, maar ik moet het wel in m’n eentje doen, dus dat is best druk. Ik ben me aan het oriënteren hoe ik hulp kan inschakelen; sociale werkplaats of een thuisnaaister?” Ook het feit dat ze tussendoor ook haar taken als moeder nog heeft en dus soms op een onhandig moment haar werk neer moet leggen werkt niet altijd mee.

Onderscheidende schoentjes

Er zijn vele webshops die handgemaakte moccassins en slofjes – zonderschoentjes The Single mama Studio LL veters – verkopen. Waarom is Studio LL zo uniek? “Ik denk dat ik uniek ben in Nederland omdat ik schoentjes, slofjes met soft soles en veters maak die wel blijven zitten (er zit elastiek aan binnenzijde). Dit krijg ik ook heel vaak als feedback van mijn klanten. Daarnaast zijn het 100% mijn eigen schoentjes, van ontwerp tot en met productie!” Vooruitkijkend op de komende jaren hoopt Ellen zichzelf en haar shop steeds verder te ontwikkelen om de schoentjes nog mooier en beter te kunnen maken. Bovenaan haar wensenlijstje staat op dit moment in ieder geval een groter atelier: “Waar ik wat meer rust en ruimte om me heen heb!” Ze vermoedt dat de schoentjes het belangrijkste product in haar shop blijven, maar ze wil ook graag andere producten ontwikkelen, zoals de mooie lederen luieretui die sinds kort in haar shop worden aangeboden.

Je vindt Studio LL hier:

One Reply to “Architect met mooie schoentjes”

  1. […] Overigens is Julie niet de enige architecte die zich haar eigen small kidsshop is gestart. Ik sprak natuurlijk ook al eens met Ellen van Studio LL, ook een […]

Comments are closed.